www.living.no

Vedlikeholdstips

VEDLIKEHOLD AV MØBELTEKSTILER
Sofaer og stoler er blant de møblene som blir mest brukt i et hjem. Det er derfor viktig at man har kunnskap om møbeltekstilenes egenskaper og kvaliteter. Bevissthet for hvordan disse på en best mulig måte kan vedlikeholdes og rengjøres er også viktig for deg som kunde og forbruker. Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og vil bidra sterkt til å forkorte stoffets levetid. Regelmessig støvsuging med møbelmunnstykke/myk børste hemmer nedbrytingen og er helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid og for å redusere forekomst av nupping. Nupping kan likevel forekomme i større eller mindre grad på de ulike typer tekstiler.

HOVEDRENGJØRING AV MØBELTEKSTILER
Til hovedrengjøring anbefales skumrens. Hvor hyppig dette bør gjøres er avhengig av bruk.

Vær oppmerksom på at ikke alle typer mikrofiber kan vaskes/renses. Når uhellet er ute, er det viktig å få fjernet flekken så raskt som mulig. En ny (fersk) flekk er lettere å fjerne enn en gammel.

VEDLIKEHOLD AV HUDMØBLER
Hud skal behandles ut i fra hva slags egenskaper den har og hvilke metoder som er benyttet for å få det endelige produktet. Hud forekommer i flere varianter og utførelser og må behandles deretter.

Vannløselige flekker bør tørkes bort snarest, med en ren, fargeekte, myk klut eller svamp, godt vridd opp i lunkent vann (helst kokt vann). Vanlig renhold og fjerning av støv, bør skje hyppig og ved hjelp av støvsuging med myk børste eller støvtørking med en ren, hvit, fuktig bomullsklut. Bruk ikke kjemikalier på møbelhud, kun anbefalte pleiemidler. Hudmøbler trives best om de beskyttes mot sollys, uttørking og varmekilder. Ved behov for rensing, flekkfjerning m.m. bistår vi gjerne med veiledning. De fleste møbelprodusenter sender med informasjon om vedlikehold. Ofte er dette festet til møbelet. Denne bør følges nøye. Lyse hudmøbler bør settes inn med fargeavviser før de tas i bruk.

VEDLIKEHOLD AV MADRASSER
Luft madrassen en gang i blant. For flekkfjerning, stell og vedlikehold kan du se avsnittet ”Vedlikehold av møbeltekstiler”. Støvsug madrassen(e) regelmessig. Overmadrassen bør luftes minst annenhver måned. Latex (naturgummi) uten trekk, må ikke legges i sollys. Noen leverandører har vask/rensbare trekk, kontakt varehuset om dette ikke er spesifisert fra leverandør. Ben til rammemadrass etterstrammes en gang i blant. Det anbefales ikke å hoppe i madrasser.

VEDLIKEHOLD AV TREMØBLER
Treverk trenger stell, omtanke og vedlikehold, dersom det skal beholde sitt særpreg og sin karakter. Naturtre er ømfintlig og bør derfor rengjøres og behandles jevnlig. Det anbefales ikke at møbler i heltre står plassert i direkte sollys, nær varmekilder eller i rom hvor temperaturen svinger mye. Grunnen til dette er at det vil kunne oppstå spenninger som medfører sprekkdannelse.

Overflatebehandling av ubehandlet treverk:
For vasking av ubehandlet treverk anbefales grønnsåpevann. Dersom flekken ikke løsner, kan du benytte skurekost. Skur alltid i treets lengderetning. Skyll bort såpen og tørk godt til slutt. Ikke plasser noe på bordet før overflaten er helt tørr.

Lakkerte og malte treoverflater:
Lakkerte og malte treoverflater, har et sterkt, glatt og vannavvisende utvendig belegg. Ved normal buk og rengjøring vil det holde seg slik i lang tid. Lakkerte og malte overflater rengjøres med en lett fuktet klut. Unngå bruk av kjemikalier. Høyglans overflater kan påføres en overflatehinne med Opalin voks (spray). 

Voksede treoverflater:
Hard voks kan nærmest sammenlignes med en lakkert overflate, men myk voks kan sammenlignes med en oljet overflate. Overflaten er lettstelt, men er ikke særlig motstandsdyktig. Overflaten kan med fordel påsprayes et par lag med Opalin voks (spray).

Oljede treoverflater:
Oljede overflater har en noe fet overflate som er mer mottagelig for skitt og væsker enn andre behandlede treoverflater. Derfor må disse rengjøres og behandles ofte. Overflaten rengjøres med trerengjøring og behandles med møbelolje etter veiledning fra produsent. NB! Det er viktig at alle treoverflater oljebehandles samtidig. Også undersiden av bordplaten. Dette for å unngå spenninger. Ikke plasser noe på overflaten før den er helt tørr.

Tremøbler som er satt sammen av flere deler:
I Norge varierer klimaet veldig, også innenfor årstidene. Inneklimaet svinger i takt med dette. Når man fyrer om vinteren vil klimaet inne være meget tørt. En regnfull høstdag eller en fuktig sommerdag vil luftfuktigheten være veldig høy. Treverk er hygroskopisk. Det vil si at det trekker til seg og avgir fuktighet og dermed sveller og trekker seg sammen, avhengig av om det er tørt eller fuktig i luften. Dette gjør at tremøbler som er satt sammen ved hjelp av skruer og beslag, kan bli slarkete i tørre perioder. Det kan derfor være lurt å etterstramme skruer og beslag i slike perioder.

GENERELT OM BRUK, STELL OG VEDLIKEHOLD
For å sikre optimal levetid på møblene, anbefaler vi at du følger den enkelte leverandørens anbefalinger om bruk, stell og vedlikehold. Utseendeforandring og forringelse på hud, tekstil og tremøbler må påregnes som en følge av normal bruk og slitasje.

FLEKKFJERNING:
Oppstår det et uhell hvor du påfører et møbel søl som setter flekker, er det viktig å reagere så raskt som mulig. Tørk opp mest mulig før det trekker ned i tekstilet og stoppen under. Her gir vi deg tips om hvordan du kan fjerne flekker.

Ved all flekkfjerning er det viktig å foreta en prøve på et sted på møbelet hvor det ikke er synlig dersom middelet skulle føre til fargeforandringer eller lignende. La prøven tørke og se at det ikke oppstår forandring - før middelet prøves på selve flekken.

Følgende tips kan hjelpe deg når du fjerner flekker av ulike typer:

Blekk
Begynn med kaldt vann og såpe. Deretter kan du bruke eddiksyre og  ammoniakk vekselvis. Kulepennlakk fjernes med sprit.

Blod
Skyll med kaldt vann, eventuelt tilsett litt salmiakk eller bruk enzymholdig vaskemiddel.

Egg
Skyll med kaldt vann, deretter lunkent vann med litt enzymholdig vaskemiddel. Skyll godt.

Fett
Vaskbare stoffer kan du behandle med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren og lofri klut eller tørkepapir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Dersom du bruker flekkpasta må du huske å følge bruksanvisningen på pakken!

Frukt
Skyll med varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Is
Skyll med lunkent vann eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

Kaffe
Skyll med så varmt vann som stoffet tåler. Gni forsiktig med en ren og lofri klut som er dyppet i oppvarmet sprit, eventuelt tilsatt litt såpe. Skyll godt til slutt og fjern all fuktighet.

Likør/marmelade
Bruk først lunkent vann tilsatt litt ammoniakk. For de resterende fargeflekkene kan du bruke samme fremgangsmåte som for fruktflekker (se Frukt).

Løvetann
Fukt først flekken med glyserol, fjern deretter flekken med sprit.

Melk
Skyll med lunkent vann, eventuelt vask med enzymholdig vaskemiddel.

Rødvin/saft
Bruk varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Saus/olje
På vaskbare stoffer kan du behandle med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med en ren lofri klut eller tørkepapir. Gjenta behandlingen dersom det er nødvendig. Husk å følge bruksanvisningen på pakken dersom du bruker flekkpasta.

Sjokolade
Skrap vekk evt. "fast" stoff. En ny flekk kan behandles på samme måte som når du fjerner melkeflekker (se Melk). Er flekken gammel kan du behandle den som en kaffeflekk (se Kaffe).

Stearin
Stivnet stearin kan pilles av. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren og lofri klut eller tørkepapir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Husk å følge bruksanvisningen på pakken dersom du bruker fargefjerner.

Te
Bruk lunkent vann, eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

Tran
For vaskbare stoffer kan du behandle flekken med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta. Skyll med varmt vann. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med en ren lofri klut eller papir. Gjenta behandlingen dersom det er nødvendig. Husk å følge bruksanvisningen dersom du bruker flekkpasta.

Tyggegummi
Kjøl ned og skrap vekk. Resten fjernes ved å bløte med terpentin eller whitesprit. Skyll og fjern fuktigheten.

Vin
Bruk varmt vann hvis flekken er ny. Tørk med en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

Øl
Gni forsiktig med rent, lunkent vann.

For ytterligere informasjon kan du kontakte ditt LIVING varehus.

 

Madrassgaranti

Madrassgaranti

  • Vedlikeholdstips
Kundeavis Nyhetsbrev Blogg Instagram BoConcept